Лариса Толочко

254.2. Житловий будинок, 1898 (архіт.).

Вул. Межигірська, 17. На червоній лінії забудови вулиці.

Автор проекту – арх. М. Казанський. До 1917 на першому поверсі були магазини, на верхніх – готель Г. Кутика (власника садиби), житлові приміщення.

Чотириповерховий, цегляний, пофарбований, у плані – каре з великим внутрішнім подвір’ям. Оформлений у стилі неоренесанс. Внутрішнє планування секційне. Композиція головного фасаду центрально-осьова. Вісім типових для подільської забудови вітрин крамниць розділені у центрі дверним отвором і проїздом на подвір’я. Решта поверхів – одинадцятьма віконними прорізами, розчленованими на другому та третьому ярусах рустованими лопатками, на четвертому – пілястрами. На верхніх трьох поверхах симетрично центральній осі влаштовано великі балкони на два прорізи з декоративними металевими гратами.

Вікна останнього поверху мають аркові завершення з архівольтом та замковим каменем у центрі, підвіконня заповнені декоративним ліпленим орнаментом.

Будинок завершує ошатний ліплений фриз та карниз з модульйонами. Декор фасаду має рослинний характер. Над центральною розкріповкою – аттик.

Будинок – одна з найкращих архітектурних споруд Подолу кін. 19 ст. Тепер на першому поверсі містяться авіакаси.

Література:

ДАК, спр. 5624; Календарь: Справочная и адресная книга г. Киева на … (1910–1914) год. – К., 1910–1913.