Лариса Толочко

254.3. Житловий будинок, кін. 19 ст. (архіт.).

Вул. Межигірcька, 24. У ряді забудови вулиці.

З серед. 19 ст. ділянка належала родині Зоріних.

Чотириповерховий, цегляний, пофарбований, у плані П-подібний, перекриття пласкі. Оформлений у стилі неоренесанс. Композиція фасаду симетрична. Центр із входом та проїздом на подвір’я і фланги виділені вертикальними лопатками. По осі фасаду – аттик з арковим завершенням. Ярусність членувань підкреслюється міжповерховими карнизами з сухариками, балконами з огорожами вибагливого орнаменту, прямокутними (переважають) і арковими (другий та четвертий поверхи) віконними прорізами. Міжвіконня верхніх поверхів оформлені напівколонками коринфського ордера, під вікнами і над ними – різноманітні за рисунком ліплені вставки. На фасаді вгорі – широкий орнаментований фриз, карниз і ажурний металевий парапет. Всередині курдонеру в глибині садиби утворено красиве, вимощене частково бруківкою внутрішнє подвір’я, засаджене виноградом і квітами.

Будинок – яскравий зразок київського житлового будівництва періоду історизму.

Тепер на першому поверсі містяться різні магазини.