Лариса Толочко

254.9. Садиба, 1902 (архіт.).

Вул. Межигірська, 9/23, вул. Хорива, 21/23-б.

Складається з головного будинку і флігеля. До зведення цих споруд тут розташовувався т. зв. будинок Артемихи 17–18 ст., зображений на плані Подолу 1811 арх. А. Меленським. За свідченнями старожилів, забудову здійснено за проектом арх. М. Артинова.

Головний будинок (№ 9/23).

Наріжний, на червоних лініях забудови вулиць. Триповерховий, цегляний, пофарбований, у плані Г-подібний, двосекційний. Оформлений у неоросійському стилі. Дві довгі житлові секції об’єднано зрізаним наріжжям, що відіграє роль головного акценту архітектурної композиції будівлі та має підвищений об’єм через улаштування аттика (високу наріжну вежу втрачено).

Центральну частину наріжжя на першому поверсі займає вхід, на двох верхніх – балкони, на які виходять на другому поверсі – здвоєний арковий проріз, на третьому – великий стрілчастий засклений проріз, що включає вікно та двері. Бічні фасади асиметричні відносно осей аркових входів, виділених розкріповками з вінцевими трикутними щипцями. Вікна нижніх поверхів прямокутні, третього – з напівциркульними перемичками.

Пластика фасадів відзначається різноманітним цегляним декором – кілеподібними лиштвами вікон третього поверху, порталами входів, лопатками, які підкреслюють вертикальне членування, орнаментованими ширінками, нішками, зубцями, напівколонками та пілястрами стилізованого ордера у лиштвах вікон і порталах, ліпленими декоративними вставками.

Будинок увінчує широкий зубчастий фриз і карниз з модульйонами та сухариками, а також ажурний металевий парапет на цегляних стовпчиках з кілеподібними завершеннями. Особливо цікаво оздоблено квартиру на другому поверсі з кахляними грубами, що вікнами виходить на площину зрізаного наріжжя.

Флігель (№ 21/23-б). У глибині садиби. Триповерховий, цегляний, пофарбований, у плані Г-подібний. Оформлений у цегляному стилі. Композиція головного фасаду асиметрична. Велика кількість орнаментики геометричного характеру надає фасаду ошатності та декоративності.

Садиба, характерна для забудови Подолу поч. 20 ст., формує перетин його магістралей.

Тепер у головному будинку на першому поверсі містяться торговельні заклади та державна установа.