Світлана Блащук, Лариса Толочко

254.11. Садиба, кін. 19 – поч. 20 ст. (архіт.).

Вул. Межигірська, 32-а, 32-б.

Історія садиби відома з серед. 19 ст. З 1899 її власником був М. Тимоно.

Головний будинок (№ 32-а). На червоній лінії забудови вулиці. Чотириповерховий, цегляний, у плані Г-подібний. Планування секційне. Оформлений у стилі історизм. Фасад симетричний відносно центральної осі, центр на один віконний проріз виділений на рівні трьох верхніх поверхів пілястрами. Вхід – з боку головного фасаду, ліворуч – проїзд на подвір’я. Пишне архітектурно-декоративне оздоблення фасаду складають рустовані лопатки, напівциркульні віконні прорізи, численні орнаментальні вставки з ліпленим рослинним декором. В оздобленні будинку переважають геометричні мотиви з елементами ренесансної стилістики. Особливо оригінальні замкові камені у вигляді лев’ячих голів. Споруда має розвинений карниз складного профілю. Парадні сходи на рівні другого поверху освітлюються великим напівциркульним вікном.

Будинок – цікавий зразок садибної забудови Подолу на межі 19–20 ст.

Флігель (№ 32-б). У глибині садиби.

Чотириповерховий, цегляний, у плані прямокутний. Планування секційне.

Оформлений у цегляному стилі. Фасад увінчує багатопрофільний карниз, оздоблений зубчиками та кронштейнами.

Вікна прямокутні та з напівциркульними перемичками.

Флігель – невід’ємна складова забудови садиби.

Тепер на першому поверсі головного будинку міститься державне комунальне підприємство «Плесо» Київської міської держадміністрації.

Література:

Весь Киев: Адресная и справочная книга на 1899 год. – К., 1899; Календарь: Адресная и справочная книга г. Киева за 1914 год. – К., 1913.