Інна Гречина, Тетяна Товстенко

268.1. Житловий будинок, кін. 19 – поч. 20 ст. (архіт.).

Пров. Михайлівський, 17. У ряді суцільної периметральної забудови, на похилій ділянці.

Первісний двоповерховий на напівповерсі об’єм зведено 1887 за проектом арх. В. Ніколаєва в садибі кн. Г. Любомирської. На поч. 20 ст. надбудований двома поверхами. З 1906 ділянка належала Т. Гродецькому.

Чотириповерховий з напівпідвалом, цегляний, пофарбований, у плані Г-подібний, односекційний з двома сходовими клітками (парадною та чорною) й однією квартирою на поверсі. Перекриття пласкі.

Оздоблений у стилі історизм з рисами неоренесансу. Симетричну п’ятидільну тектоніку фасаду виявлено центральним і бічними декоративними ризалітами. Центральну вісь підкреслено лучковим фронтоном, у тимпані якого вміщено ліплений барельєф із зображенням коня; бічні осі над парадними під’їздами виділено прямокутними аттиками. Фасад рустований: перший, третій, четвертий поверхи – горизонтальним рустом, другий – з розбіжною розшивкою швів. Міжповерховий пояс нижніх ярусів підтримується декоративними консолями. Надбудовані пізніше поверхи оформлені у стилі неоренесанс, оздоблені рустованими пілястрами коринфського ордера і фільонками з ліпленим рослинним орнаментом. У вирішенні фасаду використано поширений прийом диференціації вікон за поверхами: напівциркульних (перший), прямокутних із замковими каменями (другий), прямокутних із лучковими й трикутними сандриками (третій і четвертий поверхи).

Будинок – зразок прибуткової споруди, виконаної у стриманих і лаконічних формах неоренесансу.

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 3341.