Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Ненавистю і безоглядною боротьбою прийматимеш
ворогів твоєї нації

Богдан Хмельницький

?

2003 р. Звід пам’яток Києва

Інна Гречина, Тетяна Товстенко

268.2. Житловий будинок, 1887–88 (архіт.).

Пров. Михайлівський, 19/18. На розі з пров. Т. Шевченка.

Зведений у садибі В. Перевощикова. Будівництво розпочато арх. В. Ніколаєвим, продовжено в 1888 арх. О. Кривошеєвим. З 1906 власником садиби був Ю. Іржикевич, з 1915 – А. Вейганц.

Будинок має два з половиною поверхи, цегляний, пофарбований, у плані прямокутний, двосекційний з двома квартирами на поверсі кожної секції. Перекриття пласкі. Тридільну структуру зверненого у пров. Михайлівський головного фасаду виявлено центральною розкріповкою з парадним під’їздом. В оформленні використано традиційні елементи цегляного стилю у поєднанні з деталями ренесансної архітектури: руст першого поверху, замкові камені над вікнами, міжповерховий пояс, пласкі пілястри, поребрик.

Центральний ризаліт обрамлений рустованими пілястрами, вінцевий карниз профільований. Бічний фасад, що виходить у пров. Т. Шевченка, має ритмічну композицію та цегляний декор, аналогічні головному фасаду.

Споруда – зразок малоповерхового житлового будинку кін. 19 ст. Тепер у будинку містяться офіси Київської обласної державної адміністрації.

Література:

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 1468, 3342.

Джерело: Звід пам’яток історії і культури України. – К.: 2003 р., т. 2 (Київ), с. 688.