Марина Виноградова, Максим Тямін

268.9. Житловий будинок працівників Наркомрадгоспів, 1934–35 (архіт.).

Пров. Михайлівський, 4. У ряді суцільної забудови.

На місці службових будівель колишніх садиб київського купця 1-ї гільдії І. Вайнштейна і колезького радника А. Киселя. Cпоруджений як житловий будинок на замовлення Уповнаркомрадгоспів.

П’ятиповерховий, цегляний, тинькований, симетричний за композицією.

У плані – видовжений прямокутник з двома ризалітами з боку провулка (в місцях сходових кліток), двосекційний з двома квартирами на поверсі.

Перекриття пласкі.

Вирішений у перехідних формах від конструктивізму до неокласицизму 1930–50-х рр. П’ятидільний головний фасад чітко розкреслений по горизонталі: перший поверх рустований, другий–четвертий об’єднані у межах ризалітів пілястрами доричного ордера та завершені масивним карнизом; п’ятий – увінчано розвиненим карнизом та розташованими над ризалітами трикутними напівфронтонами, фланкованими по боках пристінними ліпленими обелісками, балкони – з простими металевими гратами. Ліплений архітектурний декор застосовано в оздобленні вхідних порталів (іоніки), карнизів (акант і сухарики), у вигляді розеток і вставок із символікою радянської доби (зірки, колосся). Дворовий фасад має лаконічну архітектуру, основою якої є характерні для конструктивізму вертикальні стрічки засклення сходових кліток та галерея-балкон на рівні п’ятого поверху. Інтер’єр вестибюля оздоблено колонами доричного ордера і кесонованою стелею.

Будинок є зразком тактовного втручання у сформоване історичне архітектурне оточення.

Література:

ДАК, ф. 437, оп. 1, спр. 123; ф. 163, оп. 41, спр. 1684, 1687; ф. Р-1, оп. 1, спр. 6222, 6623; Здобнєв М. В. Проект і натура // Архітектура Рад. України. – 1940. – № 7.