1876 р. Загальний вигляд з південного сходу

Хрещатицький майдан. Краєвид Старого міста. 1876.

Літографія Й. Цеглінського. Album widoków gubernii Grodzieńskiej, Wileńskiej, Mińskiej, Kowieńskiej, Wolyńskiej, Podolskiej, Kijowskiej, Witebskiej i Mogilowskiej w trzech seryach… Zrysowane z natury przez Napoleona Ordę. Warszawa, 1876.

Вигляд Хрещатицького майдану (теперішньої площі Жовтневої революції) показаний з Печерська. Посередині композицію замикає будинок присутствених місць, або судових установ, який був збудований на Софійському майдані (тепер – площа Богдана Хмельницького) в 1854-1857 pp. (архітектори М. С. Іконников, І. В. Штром, К. А. Скаржинський). Під зображенням цього будинку, на Хрещатицькому майдані, який ще в І половині XIX ст. називався Козиним болотом і де знаходились гребля і водяний млин, міститься один з перших двоповерхових кам’яних будинків на Хрещатику, збудованих в І половині XIX ст. В ньому 1859 р. проживав Т. Г. Шевченко. На його місці між вулицями Постишева і Паризької комуни нещодавно виріс готель «Червона зірка».

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 121.