Андрій Свиридовський

Дата: 12.08.2010

Монумент Незалежності на Майдані важко зарахувати до улюблених пам’ятників киян – столичні мешканці вже встигли охрестити один із наймолодших столичних пам’ятників «Галею на палі». Утім, яка вже не є, а «Галя» стала одним із символів Києва. І цей монумент невдовзі може звалитися долі. Як розповідає Руслан Кухаренко, голова Управління культурної спадщини міста Києва, проблема в колоні, на якій стоїть фігура.

«Колона виглядає міцною, але всередині є металеві конструкції, які іржавіють, та дуже поганий водостік – його потрібно розширювати», – сказав він. За словами Кухаренка, треба замінити гідроізоляцію та зачистити елементи від іржі, а також завершити композицію встановленням карильйону (автоматичного музичного інструмента із дзвонами) та питного фонтанчика.

До речі, з моменту встановлення монумента ремонт не проводили жодного разу. Цього року, за словами пана Кухаренка, гроші на ремонт пам’ятника (500 тисяч гривень) хоч і закладені в бюджеті, але поки не виділені.

Депутат Київради, голова комісії з культури та туризму Олександр Бригинець, також стверджує, що монумент слабший зовні, ніж здається. «Скільки він витримає, не знає ніхто, і якщо не проводити профілактичні роботи, може статися неприємність», – сказав він.

А от автор скульптури Анатолій Кущ упевнений, якого б ремонту не потребував монумент, про критичну ситуацію не йдеться. «Можливо, десь вода стоїть, але цю проблему можна легко вирішити. Основа колони зроблена з нержавіючої сталі, отож іржавіти вочевидь не може, а скульптура – бронзова, із нею теж нічого не може статися», – розповiв «УМ» пан Кущ. За його словами, в монументі Незалежності використано ту саму надійну систему укріплення, що і в «Батьківщині-матері».

«Нас усіх налякав випадок iз пам’ятником засновникам Києва в Наводницькому парку. Однак то була паркова скульптура, яку від початку було зроблено з недовговічних матеріалів. Тут нічого подібного статися просто не може», – каже архітектор.

Утім профілактику, запевняє Анатолій Кущ, проводити треба не рідше, ніж кожні 2-3 роки, а з часу встановлення минуло вже дев’ять. Профілактичний ремонт не завадить зробити й іншим пам’ятникам міста, таким як княгині Ользі та Богдану Хмельницькому.

Монумент Незалежності взагалі приберуть із майдану? Новий головний архітектор Києва Сергій Целовальник хоче змінити центр столиці й зменшити висотність новобудов. Незадоволений він і монументом Незалежності. Тому цілком імовірно, що згодом iз майдану зникнуть і монумент, і скляні вітрини ТЦ «Глобус», відзначає газета «Сєгодня». Також Целовальник виступає категорично проти зведення 48-поверхової висотки (180 метрів) за готелем «Дніпро» на Європейській площі.

Довідка «УМ»

Монумент Незалежності, центральний елемент архітектурної композиції майдану Незалежності, було встановлено 2001 року. Довжина колони разом зі скульптурою становить 42 метри, а вага дівчини – близько 20 тонн. За твердженнями архітекторів, монумент може витримати найсильніший ураган. Усередині колона має кручені сходи та своєрідний маятник, що гасить коливання від вітру та можливих землетрусів.

Джерело: “Україна молода”