Ніна Коваленко, Галина Максимова

422.2. Житловий будинок 1910-х рр., в якому містився Київський технікум експлуатації залізниць, де працювали відомі вчені (архіт., іст.).

Вул. Паньківська, 17. Серед багатоповерхової забудови вулиці, на ділянці з великим схилом.

Споруджений як прибутковий будинок. Капітально відремонтований 1982.

П’ятиповерховий з цокольним напівповерхом, цегляний, тинькований, у плані Т-подібний, з двома сходовими клітками у центрі: парадною з боку вулиці та чорною – з подвір’я.

Зведений у стилі модерн з рисами неоампіру. Індивідуальності зовнішнього вигляду будинку надає оформлення головного фасаду – оброблення рустом нижнього ярусу, до якого входять цокольний і перший поверхи, гладенькі стіни верхніх. На них добре виділяються ліплені декоративні вставки з орнаментами, які варіюють мотиви смолоскипу, вінків і гірлянд, а також металеві грати балконів. Асиметричний восьмивіконний фасад членується в центрі еркером у три поверхи з великими вертикальними вікнами для освітлення сходової клітки.

Нижче міститься портик головного входу, що складається з напівколон модернізованого доричного ордера, завершених трикутним фронтоном.

Будинок увінчує фігурний щипець, під яким розміщується тридільне вікно з архівольтом.

Будинок – характерний зразок житлової архітектури Києва доби історизму.

У 1920–30-х рр. в будинку містився Київський технікум експлуатації залізниць. Мав трирічну програму навчання. Випускники одержували диплом техніка 1-го розряду експлуатаційної спеціальності з правом захисту на звання інженера з обраної спеціальності. У закладі викладали відомі вчені: С. Познанський – гігієніст, завідувач кафедри комунальної гігієни Київського медичного інституту (1936–41); П. Супруненко – вчений у галузі механіки, акад. ВУАН (з 1934).

Тут також діяли Курси підвищення кваліфікації експлуатаційної спеціальності для агентів Південно-Західної залізниці та Київська залізнична профшкола служби експлуатації.

Тепер у напівповерсі – дитячий клуб «Чарівна лоза».

Література:

Макаренко И. М., Полякова И. М. Биографический словарь заведующих кафедрами и профессоров Киевского медицинского института (1841–1991) – К., 1991; Панькова С. М. Институт транспортной механики АН УССР: История и судьба // Очерки истории естествознания и техники. – К., 1991. – Вып. 40; Уся Київщина: Довідна книга на 1928 рік. – К., 1928.