Ігор Меркатун

422.5. Житловий будинок 1948, в якому проживав Микиша М. В. (іст.).

Вул. Паньківська, 3. На червоній лінії забудови вулиці.

П’ятиповерховий, цегляний, тинькований, односекційний, з горизонтальним гуртом між першим і другим поверхами, з невеликого виступу еркером сходової клітки над входом.

1949–71 у трикімнатній квартирі № 4 на другому поверсі проживав Микиша Михайло Венедиктович (1885–1971) – оперний співак (лірико-драматичний тенор) і педагог, народний артист УРСР (з 1971). Викладав у Київській консерваторії (1944–56; з 1946 – професор).

Продовжував традиції вокальної школи О. Мишуги. Його учнями були співаки А. Григор’єв, К. Малашенко. Працював над створенням книжки «Практичні основи вокального мистецтва» (1971).

У квартирі бували відомі діячі культури І. Козловський, С. Лемешев, М. Рильський, П. Тичина та ін.

1976 на фасаді будинку праворуч від входу встановлено бронзову меморіальну дошку, що імітує театральну завісу, у верхній частині – барельєфний портрет митця (ск. Н. Дерегус, арх. А. Сницарев).

Література:

Лисенко І. Словник співаків України. – К., 1997; Мельник О. Співучий син Полтавщини // Україна. – 1985. – № 22; Обухова Н. А.: Воспоминания. Статьи. Материалы. – М., 1970.