Тетяна Трегубова

Огорожа з брамою, серед. 18 – 19 ст.

(архіт.).

Вул. Почайнинська, 2.

Обмежує подвір’я з південного боку. Бл. 1775 р. навпроти головного входу до церкви на відстані 4 м споруджено цегляну тиньковану браму у вигляді тріумфальної арки в стилі українського бароко. Арка проїзду фланкована пілонами, оздобленими з боку вулиці спареними тричвертєвими колонами на базах своєрідного композитного ордера, близького до творчої манери арх. І. Григоровича-Барського. Колони несуть розвинутий антаблемент і кінцеві частини розірваного сегментного фронтону, поміж якими – динамічно спрямований вгору ускладнений криволінійний фронтон. Його кілеподібна верхня частина увінчана хрестом, нижче – нішка для розміщення ікони. Бічні й центральний фронтони окреслено виразними карнизними тягами, розкріпованими з боку проїзду. З півдня до брами прилягає металева огорожа на цегляному цоколі і фігурних стовпчиках, виконана у формах історизму 2-ї пол. 19 ст. Ковані ґрати огорожі й стулки брами складаються з частих вертикальних стрижнів, поєднаних горизонтальними поясами з мотивом кола та навкісними елементами у нижній частині. До візерунка воріт включено літери «И» та «П», що означають «Ілля Пророк».

Брама і огорожа – один з найкращих зразків малих архітектурних форм, гармонійно пов’язаних із церковним ансамблем.

Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР. – К., 1983. – Т. 1.