Дизель-моторна станція

Михайло Кальницький

293.1. Дизель-моторна станція, 1912 (архіт.).

Вул. Набережно-Хрещатицька, 1-а. З відступом від лінії забудови.

Триповерхова з мезоніном, цегляна, пофарбована, у плані прямокутна споруда, конструктивну структуру якої змінено під час реконструкції 1940-х рр. Було влаштовано перекриття, що утворили три повні поверхи й невеликий мезонін. Вікна з торця частково закладено. Стіну з боку набережної (у минулому – суміжну з корпусом млина) декоровано як новий головний фасад.

Оформлено у модернізованому романсько-готичному стилі. Стіни зміцнено контрфорсами, які вдало узгоджуються з загальним стильовим вирішенням. Головний фасад з боку подвір’я завершено трикутним щипцем з овальним віконцем. Для запобігання підвищеній вібрації дизель-мотори було встановлено на пробкових подушках.

Будівля – пам’ятка промислової архітектури поч. 20 ст. У будинку містилися у різний час Науково-дослідний інститут зерна (з 1940), лабораторна база заводу «Електроприлад» (з 1946). Тепер гуртожиток ВАТ «Електроприлад» і ресторан.