Ніна Зозуля

297.5.4. Садиба – Вінниччина, кін. 18 – поч. 20 ст. (архіт.).

У глибині відкритого двору стоїть хата, навпроти неї – комора, ближче до вулиці – саж та шопа. Садиба огороджена великими кам’яними плитами неправильної форми. Вдале відтворення місцевого рельєфу підкреслює мальовничу композицію об’ємів будівель. На дворі експонуються вироби каменотесів – поширеного в цих краях промислу.

297.5.4.1. Хата – с. Яришів, Могилів-Подільський р-н, Вінницька обл., кін. 18 ст. (архіт., мист.).

Тридільна (хата+сіни+хата) з відгородженою у сінях коморою. Під правою половиною хати підвал. Каркасна, на фундаменті з каменю-плитняку, який утворює широку призьбу. Між дубовими стовпами каркасу закидані дошки, між ними – глино-солом’яні вальки. Дах чотирисхилий з великим виносом, що підтримується п’ятнарами (кронштейнами), критий соломою. Стіни тиньковані глиною, побілені. В правій половині хати піч, ліва – «чиста». Стіни, сволоки, піч, вікна прикрашено декоративними розписами, виконаними 1976 місцевою майстринею А. Кондратюк. Призьба, долівка, вікна, деякі зовнішні архітектурні деталі підкреслено кольоровими підводками.

У хаті відтворено традиційний інтер’єр, експонуються місцевий одяг, тканина, гончарні вироби.