Лариса Толочко

468.4. Житловий будинок, 1891 (архіт.).

Вул. П. Сагайдачного, 19. На червоній лінії забудови вулиці. Стара адреса – вул. Олександрівська, 75.

Історія садиби відома з 1869. Належала київському купцю 2-ї гільдії О. Сироткіну й займала пл. 515 кв. сажнів. Ділянка мала у плані прямокутну форму, простягалася від вул. Олександрівської до вул. Боричів Тік і була забудована в основному дерев’яними спорудами: одноповерховим будинком на цегляному першому поверсі з боку вул. Олександрівської, двоповерховим будинком на вул. Боричів Тік, рядом служб і сараїв. Всередині садиби був довгий, у плані Г-подібний цегляний двоповерховий флігель.

1891 за проектом і під наглядом архітекторів А.-Ф. Геккера і С. Кривиша зведено наявний будинок, на першому поверсі якого обабіч проїзду на подвір’я містилися магазини, на верхніх поверхах – житло. У 1980-х рр. проведено капітальний ремонт, під час якого замуровано центральний проїзд, замість магазинних вітрин зроблено звичайні вікна, ліквідовано напівкруглі балкони на флангах фасаду, розібрано лівий дворовий флігель.

Триповерховий, цегляний, тинькований, у плані прямокутний. Перекриття пласкі дерев’яні. Дах двосхилий, з бляшаним покриттям.

Вирішений у стилі історизм з рисами неоренесансу із застосуванням ордера у вигляді поповерхових міжвіконних коринфських пілястрів. Композиція чолового фасаду симетрично-осьова з чіткою ярусною побудовою. Центр із входом виділено заглибленою тривіконною частиною з балконами на другому й третьому поверхах. Гладенько тинькований перший поверх слугує стилобатом для ошатних верхніх поверхів, прорізаних великими арковими вікнами, прикрашеними ліпленим декором (архівольти з замковими каменями, орнаменти у підвіконних фільонках тощо). Фасад увінчує карниз з модульйонами та гратчастий парапет між трьома аттиками та наріжними стовпчиками. Центральний аттик з круглою нішкою завершують декоративні вази.

Будинок відзначається чіткими пропорціями та формою ренесансних архітектурних деталей.

Тепер перебуває на реконструкції.