Лариса Толочко, Тетяна Трегубова

468.1. Житловий будинок, 1896 (архіт.).

Вул. П. Сагайдачного, 6. На червоній лінії забудови кварталу. Стара адреса – вул. Олександрівська, 30.

З 1896 садиба, де міститься будинок, належала Ф. Гофману. Того самого року за проектом арх. В. Якуніна на червоній лінії забудови вулиці зведено триповерховий шестивіконний цегляний будинок, який брандмауерною стіною прилягав до сусіднього будинку (тепер вул. П. Сагайдачного, 8). Згодом з правого боку додано об’єм з проїздом на подвір’я та двома віконними прорізами на другому й третьому поверхах. На поч. 20 ст. до споруди з боку сусідньої садиби (тепер вул. П. Сагайдачного, 4) прибудовано триповерховий об’єм з трьома рядами вікон.

До кін. 19 ст. садиба була повністю забудована по периметру: ліворуч до основного будинку прилучено двоповерховий, у плані прямокутний флігель на всю довжину ділянки; в кутку містився двоповерховий, у плані квадратний флігель; у торці садиби – дерев’яний одноповерховий сарай; з боку садиби на вул. П. Сагайдачного, 4 – одноповерховий флігель (флігелі збереглися частково). Будинок використовувався як прибутковий з магазинами на першому поверсі.

Триповерховий, цегляний, пофарбований, у плані прямокутний. Перекриття пласкі дерев’яні, дах двосхилий, з бляшаним покриттям. Внутрішнє планування коридорне.

Оздоблений у формах історизму із застосуванням цегляного ренесансно-барокового декору. Внаслідок різночасового зведення композиція фасаду асиметрична зі зміщенням осі проїзду праворуч (тепер вхід у кафе) і з деяким збоєм у ритмі віконних прорізів. Центр первісного шестивіконного об’єму й вісь проїзду підкреслено тридільними аттиками, один з яких (над проїздом) завершено невеликим напівциркульним щипцем з круглою люкарною.

Перший поверх, відокремлений від другого міжповерховим гуртом, відзначається застосуванням масивного русту в клинчастих перемичках прямокутних вікон, на лопатках обабіч проїзду й у міжвіконнях. Віконні прорізи другого поверху – з лучковими перемичками в лівій частині фасаду та з прямокутними – у правій. Їх оздоблено лиштвами й контрлиштвами з прямими сандриками та включенням бічних квадрів.

Віконні прорізи третього поверху переважно прямокутні, обрамлені вухатими лиштвами, над проїздом парні напівциркульні вікна, розділені пілястрою.

Площини другого й третього поверхів об’єднано лопатками, оздобленими фільонками.

Будинок відіграє важливу роль у формуванні фронту історичної забудови вулиці.

Тепер на першому поверсі два кафе, торговельні заклади. Другий і третій поверхи перебувають на капітальному ремонті.

Література:

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 61, 728; Календарь: Адресная и справочная книга г. Киева за 1914 год. – К., 1913; Товстенко Т. Д. Реконструкция исторической застройки городов. – К., 1984.