Ольга Кролевець

468.2. Житловий будинок, 2-а пол. 19 ст. (архіт.).

Вул. П. Сагайдачного, 8. На розі з вул. Ігорівською. Стара адреса – вул. Олександрівська, 32.

Зведений у садибі, яка разом з кварталом між вулицями Боричів узвіз, Набережно-Хрещатицькою, Ігорівською та П. Сагайдачного з серед. 19 ст. належала родині відомих київських підприємців та меценатів Бродських. Майже весь квартал охоплювало борошномельне підприємство Бродських. Головні виробничі споруди розміщувалися на Боричевому узвозі та в середині кварталу; на розі вулиць Набережно-Хрещатицької й Ігорівської та Ігорівської і П. Сагайдачного розташовувалися триповерхові будинки, в яких перші поверхи використовувались у підприємницьких справах, верхні були відведені під житло. В останній третині 19 ст. власником будинку був комерційний радник Л. Бродський. За своїми мистецькими особливостями будинок нагадує витвори київського міського арх. М. Самонова, за проектом якого зведено, зокрема, будинок № 22 на цій же вулиці.

Триповерховий з підвалами та напівпідвалом (з боку вул. Ігорівської), цегляний, пофарбований, у плані утворює каре. Проїзд до внутрішнього замкненого подвір’я – з боку вул. Ігорівської. Складається з кількох секцій, з яких головна (вул. П. Сагайдачного) первісно мала один під’їзд з парадним і чорним входами й внутрішнє коридорне планування (нині має кілька входів).

Перекриття над підвалами склепінчасті, міжповерхові – пласкі по балках. Дах двосхилий, з бляшаним покриттям.

Оздоблений у стилі історизм з рисами неоренесансу із застосуванням цегляного й ліпленого декору. Вуличні фасади вирізняються ритмічною ярусною побудовою з акцентами у вигляді двой одновіконних розкріповок, увінчаних аттиками з круглими слуховими віконцями та лучковими напівфронтонами.

Площини стін членуються широкими вікнами-вітринами (перший поверх), видовженими прямокутними та арковими вікнами, згрупованими здебільшого парами. Міжвіконня другого поверху прикрашено пілястрами тосканського ордера, третього – коринфського. В опорядженні фасадів використано профільовані карнизи, зубчасті та орнаментальні фризи, ліплені замкові камені, капітелі й гірлянди.

Дворові фасади вирішено стриманіше, в їхньому оформленні використано міжповерхові гурти, площинні віконні лиштви з сандриками на третьому поверсі та зубчастим обрамленням у підвіконній частині на другому поверсі.

Доповнюють декор фасадів ковані балконні грати рослинного рисунка.

Споруда – характерний зразок прибуткового будинку Подолу 2-ї пол. 19 ст.

Тепер на першому поверсі офіси, магазини та аптека, на другому та третьому поверхах житлові приміщення та офіси, у напівпідвалі кафе.

ДАК, ф, 163, оп. 4, спр. 148; оп. 41, спр. 1807.