Михайло Кальницький, Алла Кургаєва

486.11. Житловий будинок, 1913 (архіт.).

Вул. Саксаганського, 103. На червоній лінії забудови вулиці.

Споруджено як прибутковий будинок з торговельними приміщеннями на першому та цокольному поверхах чолового об’єму коштом потомственого почесного громадянина В. Філяковського, який придбав садибу в лютому 1913. Будинок являв складну житлову секцію: у чоловому з цокольним поверхом об’ємі – по дві квартири на поверсі, у дворовій частині з мансардою (зі зміщеним рівнем) – по одній. Під час капітального ремонту 1970–72 на кожному поверсі дворової частини будинку замість однієї квартири влаштовано дві.

П’ятиповерховий з мансардним і цокольним поверхами, цегляний, тинькований (верхні поверхи пофарбовані), у плані Т-подібний. Перекриття пласкі, дах мансардний, з бляшаним покриттям. У центрі симетричного об’єму розміщено сходову клітку з ліфтовою шахтою, що освітлюється ліхтарем верхнього світла.

Оздоблений у стилі раціонального модерну. Головний фасад симетричний тридільний, складається з центральної частини на два віконні прорізи та двох бічних на один віконний проріз, виділених розкріповками, між якими – балкони з індивідуальними для кожного поверху металевими гратами.

Центральну частину фасаду увінчує трикутний плаский щипець, бічні ризаліти – менші за розмірами щипці.

Перший поверх оброблено під руст. Балкони підкреслюють площинне трактування стіни, розкресленої великими видовженими вікнами й вертикальними гуртами. Домінантний вертикальний ритм членувань урівноважується горизонтальним поясом між першим і другим поверхами. Вхідний портал виділено ліпленим оздобленням та вузькими здвоєними вікнами другого поверху. Лаконічне оформлення фасаду пожвавлюють квадратні майолікові вставки та лінеарний геометричний орнамент (на лопатках й обабіч головного входу). Збереглися столярне заповнення головного входу, металеві грати балконів і парапети з орнаментом. Тильний фасад вирішено просто: розчленовано міжповерховими гуртами.

В інтер’єрі збереглось опорядження парадного вестибюля: мармурові сходи з огородженням, ліплений орнамент на стінах і стелі, метласька плитка на підлозі.

Будинок – характерний зразок прибуткової споруди в стилі модерн забудови Києва поч. 20 ст. Тепер частину приміщень першого поверху займають магазини.

ДАКО, ф. 163, оп. 46, спр. 169; Весь Киев: Адресная и справочная книга на 1914 год. – К., 1914.