Віктор Завада, Михайло Кальницький, Лариса Федорова

486.32. Житловий будинок кін. 19 – поч. 20 ст., в якому проживав Павловський О. Д. (архіт., іст.).

Вул. Саксаганського, 28. На червоній лінії вулиці, в ряді забудови.

Зведено на замовлення купця М. Юровського за проектом арх. А.-Ф. Краусса.

Чотириповерховий з високим цокольним поверхом, цегляний, пофарбований, у плані прямокутний, з невеликим виступом чорних сходів на дворовому фасаді. Перекриття пласкі, дах двосхилий, з бляшаним покриттям. Об’ємно-планувальне вирішення визначається двома симетрично розташованими шестикімнатними квартирами на кожному поверсі.

Оздоблений у стилі історизм із застосуванням цегляного і ліпленого декору.

В центрі споруди розміщено головний вхід з невеликим вестибюлем та парадними сходами, виділеними на фасаді тривіконною розкріповкою з пластичним криволінійним завершенням. Одновіконні розкріповки з такими самими завершеннями фланкують фасад, утворюючи разом з центральною три акцентовані аттиками композиційні осі, підкреслені арковими вікнами четвертого поверху та витонченими напівколонами коринфського ордера третього й четвертого поверхів. Декором насичено і решту елементів фасаду, позначених використанням рустів, пілястрів, численних орнаментальних мотивів, профільованих міжповерхових гуртів, монументального вінцевого карниза тощо.

Архітектура пам’ятки вирізняється цілісністю й довершеністю мистецького вирішення, властивими найкращим зразкам прибуткових будинків кін. 19 ст.

1904–07 у будинку проживав Павловський Олександр Дмитрович (1857–1944) – патолог, мікробіолог, хірург. У цей період завідувач кафедри хірургічної патології й терапії медичного факультету Київського університету (1889–1912); завідувач відділу сироваток Бактеріологічного інституту (1896–1909). Автор численних наукових праць з лікування інфекційних захворювань, проблем хірургії. Пізніше мешкав на вул. Предславинській, 41 (будинок не зберігся), у кін. 1910-х рр. – на цій же вулиці, в садибі № 41, 41-в.

Тепер більшу частину приміщень займають фірми та установи.

ДАК, ф. 16, оп. 465, спр. 4804; ф. 163, оп. 41, спр. 5623; Биологи: Биогр. справочник. – К., 1984.