Володимир Хромченков

563.7. Житловий будинок, 1901 – 06 (архіт.).

Бульв. Т. Шевченка, 48. На червоній лінії забудови вулиці.

Чотириповерховий, цегляний, у плані Т-подібний, з проїздом у двір вздовж правого торця. Планування секційне. Перекриття пласкі. Дах двосхилий, покрівля бляшана.

Чоловий фасад оформлено у стилі неоренесанс. Композиція центральноосьова, симетрична. Загальну симетрію порушує прямокутний отвір проїзду з правого боку та розташований поряд великий вітринний проріз. Центральну вісь з прямокутним отвором парадного входу підкреслено розкріповкою, увінчаною аттиком складної форми. Прилеглі з боків віконні осі також розкріповано та завершено парапетами.

Розкріповки й фланги фасаду виділено рустованими лопатками другого, здвоєними канелюрованими пілястрами третього та композитними колонами четвертого поверхів. Горизонтальні членування утворюють міжповерхові карнизи. Стіну, прорізану прямокутними вікнами трьох нижніх і арковими вікнами верхнього поверхів, завершує антаблемент з орнаментальним фризом. Перший поверх рустовано. Вікна третього та четвертого поверхів оформлено колонками та пілястрами. Архітектурний декор змодельовано у цеглі та доповнено майоліковими барельєфними вставками з поліхромною поливою густих насичених кольорів, із зображенням вінків.

Будівля – унікальний для Києва зразок притаманного українській архітектурі поєднання цегляного та майолікового декору в оформленні чолового фасаду.

Тепер житлово-офісний будинок з торгівельними приміщеннями на першому поверсі.