Лариса Толочко

Житловий будинок, серед. 19 ст.

(архіт.).

Вул. Артема, 22.

На червоній лінії забудови вулиці. Споруджений, очевидно, за типовим проектом, пізніше декорований різьбленням. На поч. 20 ст. будинок належав родині А. Фрейман, у 40-х pp. 20 ст. – родині Хрєнникових. На поч. 20 ст. абрис будинку визначали накладні пілястри у міжвіконних простінках, ажурний ґанок при вході та бічні сходи, що ведуть на другий поверх.

Двоповерховий, дерев’яний, у плані прямокутний. Фасад першого поверху облицьовано керамічною плиткою, другий поверх зашальований. Над трьома центральними віконними прорізами другого поверху підноситься трикутний щипець. Звиси карниза й віконні прорізи оформлені мереживним дерев’яним різьбленням складного вишуканого рисунка. Первісне планування (кухня й підсобні приміщення на першому поверсі, парадні кімнати й спальні – на другому) не збереглося. Один з небагатьох уцілілих у Києві дерев’яних житлових будинків 19 ст., в архітектурі якого відображено пошуки національного стилю.

Тепер тут міститься добровільне товариство «Автолюбитель».

Календарь: Адресная и справочная книга г. Киева за 1914 год. – К., 1913