Михайло Кальницький

Житловий будинок, 1890 р.

(архіт.).

Вул. Артема, 26.

У ряді забудови вулиці. Споруджений на замовлення офіцера М. Давиденка арх. М. Гарденіним.

Триповерховий (перший поверх цокольний), цегляний, у плані трапецієподібний. Фасад симетричний відносно центральної осі, підкресленої порталом головного входу та еркером на рівні третього поверху і завершеної трикутним фронтоном та оригінальною напівсферичною вежею з пірамідальним вивершенням і шпилем. Велике напівциркульне вікно в еркері освітлює парадні сходи. У декорі фасаду використано викладені з цегли лопатки, чарунковий карниз, сандрики над вікнами. Незважаючи на порівняно невеликий об’єм, споруда є своєрідним акцентом у забудові вулиці. Первісно на кожному поверсі містилося дві квартири (при одній з квартир першого поверху передбачалася крамниця). До квартир вели, крім кам’яних парадних, дерев’яні чорні сходи у спеціальній тильній прибудові (розібрана у 1990-х pp.). Об’єм будинку значно розширено у бік подвір’я, внаслідок чого він об’єднався з двоповерховим флігелем (зведений 1913 р. для невеликої фабрики штучних мінеральних вод).

Нині будинок і флігель займають установи, на першому поверсі з боку вулиці містяться також магазин та кав’ярня.