Віталій Отченашко

Житловий будинок, 1913 – 14 рр.

(архіт.).

Вул. Артема, 47.

На червоній лінії вряді щільної забудови вулиці. Зведений як прибутковий у стилі пізнього модерну з рисами класицизму на ділянці, що належала М. Пєчкурову.

Шестиповерховий, цегляний, у плані Т-подібний, односекційний, з бічним проїздом і вбудованим магазином. Композиція фасаду симетрично-осьова. На фасаді виділяються центральний, невеликого виступу, ризаліт, завершений трикутним фронтоном, і верхній западаючий поверх, що перериває вертикальне спрямування симетричних бічних лоджій. В оздобленні фасаду використано лицьову цеглу, фактурний і гладенький тиньк (лоджії, балкони, тяги, архівольти). Просторий вестибюль, сходова клітка з ліфтом і верхнім світлом оформлені лаконічним, геометричного малюнка, ліпленням. Поверх поділено на дві рівнозначні квартири (передпокій, кабінет, вітальня, їдальня, дві спальні, кухня, санвузли), в оздобленні яких добре збереглися тонко прорисоване ліплення стель, кахляні білі груби з кольоровими майоліковими вставками, каміни в їдальнях з латунними дверцями-ґратами високохудожньої роботи, широкі аркові отвори, що з’єднують вітальню та їдальню, засклені кольоровим візерунчастим склом, фільончасті з меандром трапецієподібні й прямокутні двері. Будинок відзначається високо-професійним виконанням робіт і досягненням цілісного вигляду за допомогою простих архітектурних засобів і прийомів.