Михайло Кальницьк.ий, Дмитро Малаков, Наталія Шевченко

Будинок 1911 – 12 рр. приватних навчальних закладів Жекуліної А. В., в якому містився евакогоспіталь, де помер Ватутін М. Ф.

(іст.)

Вул. Артема, 27.

З відступом від червоної лінії забудови вулиці. Споруджено за проектом арх. В. Осьмака. Вирішення фасаду, позбавленого декоративних прикрас, випереджало раціоналістичну архітектуру 1920 – 30-х рр.

Чотириповерховий, цегляний, з двоповерховою пізнішою прибудовою праворуч. Споруджений для навчальних закладів – жіночої гімназії і вечірніх вищих курсів (до 1913 р. містилися на теперішній вул. Ярославів Вал, 36). Курси складалися з історико-літературного і педагогічного факультетів. Їхня засновниця і начальниця – Жекуліна Аделаїда Володимирівна, відома в Києві громадська діячка і педагог, викладала французьку. Тут працювали у різний час відомі вчені Київського університету і духовної академії. Серед них – історики В. Данилевич, В. Завитневич, В. Прокопович, П. Смирнов (секретар Педагогічної ради курсів), В. Щербина, історик церкви і богослов О. Глаголєв, філософи О. Гіляров, П. Кудрявцев (голова Педагогічної ради курсів) літературознавець і етнограф А. Лобода, літературознавець В. Перетц, мистецтвознавець Г. Павлуцький та ін. У радянський період будинок також використовувався під навчальний заклад. У довоєнні роки тут містилася трудова школа № 64, під час окупації Києва фашистськими загарбниками – медпункт, де проходили медичне «сортування» мешканці міста, яких відправляли на роботу до Німеччини. Після визволення Києва від гітлерівців з 1 лютого до 1 липня 1944 р. в будинку містився евакогоспіталь № 3582. У ньому перебував після поранення на лікуванні і помер 15 квітня 1944 р. Ватутін Микола Федорович (1901 – 44) – радянський воєначальник, генерал армії (1943), Герой Радянського Союзу (1965 р., посмертно), командувач 1-го Українського фронту, війська якого 6 листопада 1943 р. звільнили Київ від окупантів Похований у Києві, в Маріїнському парку.

Тепер у будинку середня школа № 138.

Календарь: Адресная и справочная книга г. Киева за 1914 год. – К., 1913;