Олена Авраманко, Михайло Кальницький

Житловий будинок 1910 р., в якому проживав Фельдман В. А.

(архіт., іст.).

Вул. Артема, 42.

На червоній лінії забудови вулиці. Зведений за проектом арх. В. Безсмертного як прибутковий. Належав потомственій почесній громадянці Є. Томіліній. У 1990-х pp. будинок реконструйовано з надбудовою п’ятого поверху.

П’ятиповерховий, з мансардою, цегляний, тинькований. Планування секційне. Композиція фасаду симетрична. Центр, увінчаний фронтоном, виділено ризалітом з виступом. Карнизи підкреслюють горизонтальний ритм членування фасаду. Головний вхід прикрашено ініціалом власниці. У декоративному оформленні фасаду використано візерунчасту цегляну кладку з елементами стилю модерн.

Разом із суміжним будинком утворює характерний ансамбль у забудові вулиці.

В 1921 – 1928 рр. тут у квартирі № 14 проживав Фельдман Валентин Августович (1864 – 1928) – архітектор і художник. Один із учасників зведення будинку панорами „Оборона Севастополя” (1905 р.). У Києві – з 1910 р. Викладав у київських політехнічному (1910 – 1922), архітектурному (1922 – 1924), художньому (1924 – 1928) інститутах. Автор численних пейзажних акварелей, натюрмортів, портретів. В 1923 р. виконав велику роботу з визначення опорних пунктів топографічної зйомки території Києва, зафіксував багато будинків і цілі архітектурні комплекси тогочасного міста.

ДАК, ф. 18, оп. 2, спр. 264;

Юрченко П. Художник В. А. Фельдман // Фельдман В. А. Искусство акварельной живописи. – К., 1967