Людмила Грачова, Марина Мироненко

Житловий будинок працівників Наркомюсту 1930-х pp., в якому проживав Кікоть А. І.

(архіт., іст.).

Вул. Артема, 48.

Під кутом до рядової забудови реконструйованої у 1930-х pp. вулиці, на яку будинок виходить вузьким фасадом з асиметрично розташованою сходовою кліткою і невеликою аркою внутрішньоквартального проїзду. Запроектований в 1930 – 32 рр. арх. С. Царьовим. Головний фасад в 1932 – 33 рр. перероблено, що простежується в оформленні міжвіконних площин стін, оброблених бетонною крихтою. Призначався для працівників Народного Комісаріату юстиції (прокуратури).

П’ятиповерховий цегляний, тинькований з подальшим пофарбуванням. Складається з дво-, три- і чотирикімнатних квартир. У плані ступінчасто-подібний, витягнутий у глибину ділянки забудови. В основі – двоквартирна секція. Особливу роль в архітектурно-просторовому вирішенні відіграють асиметрично розміщені об’єми сходових кліток з підкресленими вертикалями засклення, а також легкі балконні ґрати Типовий зразок житлового будинку у стилі конструктивізму кін 20-х – поч 30-х рр. 20 ст.

У цьому будинку в двокімнатній квартирі № 3 в бельетажі з 1974 р. до жовтня 1975 р. жив з сім’єю Кікоть Андрій Іванович (1929 – 75) – співак (бас), народний артист УРСР (1967). Після закінчення Київської консерваторії (1959) по класу вокалу працював у Київському театрі опери та балету ім. Т. Шевченка (до кінця життя), де виконав партії Тараса («Тарас Бульба» М. Лисенка), Карася («Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського), Кочубея («Мазепа» П .Чайковського) та ін.

ДАК, ф. Р-2, оп. 1, спр. 1176;

История украинского искусства. – К., 1971;