Марина Виноградова

498.3. Садиба, 2-а пол. 19 – поч. 20 ст. (архіт.).

Вул. Г. Сковороди, 7-а, 7-б, 7-в, 7/9. На розі з вул. Волоською. Утворена під час перепланування Подолу після пожежі 1811. Периметральна забудова, яка включає п’ять будинків на межах ділянки, формує замкнений простір прямокутного внутрішнього двору.

Головний будинок, 1859 (№ 7-а).

На червоній лінії забудови вулиці, на західній межі садиби. Споруджений київським купцем О. Некрасовим, можливо, за проектом арх. Ф. Голованова.

Двоповерховий з підвалом, цегляний, у плані прямокутний, первісно односекційний з розміщенням сходової клітки близько до центральної поперечної осі плану споруди. Головний фасад на три віконні осі розчленовано міжповерховий гуртом. Нижній поверх оброблено стрічковим рустуванням. Центральну вісь підкреслено балконом верхнього поверху. Віконні прорізи першого поверху з лучковими перемичками, другого – прямокутні, оформлені горизонтальними сандриками, профільованими на рівні фрамуг лиштвами та замковими каменями.

Житловий будинок, бл. 1897 (№ 7-в).

На червоній лінії забудови вул. Волоської.

Одноповерховий з напівпідвальним поверхом з боку вулиці, двоповерховий з боку подвір’я, цегляний, пофарбований, у плані прямокутний, завершений двосхилим дахом з азбофанерною покрівлею. Планування дворядне. Перекриття пласкі, дерев’яні. Сім прямокутних вікон першого поверху оздоблено горизонтальними сандриками, прикрашеними дентикулами, підвіконними нішами. У центральній частині міжвіконні простінки рустовано. Вінцевий карниз – з аркатурним фризом (зберігся фрагментарно).

Житловий будинок з крамницею, 1903 (№ 7/9).

На розі з вул. Волоською.

Споруджений на місці дерев’яного сараю і крамниці купцем 1-ї гільдії У. Ейдельманом. У наріжній частині розміщувалася крамниця, яка 1913 належала О. Журбовичу і торгувала бакалією.

Двоповерховий, цегляний, у плані Г-подібний, завершений двосхилим дахом над обома крилами з вальмою над зрізаним наріжжям. Планування дворядне, змішане. Перекриття пласкі, дерев’яні та залізобетонні. Архітектура буднику виконана з врахуванням раніше спорудженого флігеля під впливом еклектики поч. 20 ст. Це відчувається у трактуванні фасаду, завершеного прикрашеним дентикулами карнизом з аркатурним поясом та розчленованого міжповерховим гуртом. Вікна здебільшого прямокутні, на другому поверсі два вікна з боку вул. Г. Сковороди – півциркульні, фланковані лопатками.

Вікна другого поверху виділені підвіконними нішами та замковими каменями. Прямокутні отвори входів у будинок та проїзд на подвір’я фланковано рустованими лопатками, якими підкреслено також фланги фасадів на рівні першого поверху. Наріжжя з вхідним отвором акцентовано фігурним аттиком. Над входом у крамницю на другому поверсі влаштовано балкон.

Флігелі, 1897 (№ 7-б).

Один розташований на межі з ділянкою на вул. Г. Сковороди № 5, другий – на межі з садибною ділянкою на вул. Волоській, 11.

Двоповерхові з підвалом, у плані прямокутні, під односхилим дахом. Планування дворядне. Перекриття пласкі, дерев’яні. Оформлення фасадів вирішено у цегляному стилі та узгоджено з архітектурою будинку № 7-в.

Садиба є характерним зразком забудови Подолу 2-ї пол. 19 – поч. 20 ст.

ДАК. ф. 100, оп. 1, спр. 1119; ДАКО, ф. 41, оп. 1, спр. 2412.