Надгробок М.І.Лавріненка

Людмила Проценко, Валентина Смирнова

7 листопада 2008 р. Фото М.І.Жарких.

423.1.13. Могила Лавриненка М. І. (іст.). Ліворуч від головного входу, дев’ята у ряді.

Лавриненко Матвій Іларіонович (20.08.1903, Орловська губ. – 8.01.1945) – генерал-майор танкових військ. У Червоній армії з 1919. Учасник громадянської війни. Закінчив Київське піхотне військове училище (1923), Академію бронетанкових військ (1932). У роки Великої Вітчизняної війни брав участь у Московській, Сталінградській, Курській битвах. Під час битви за Дніпро – начальник штабу 10-го танкового корпусу 3-ї гвардійської танкової армії 1-го Українського фронту, керував наведенням понтонних переправ.

Учасник визволення Правобережної України, Угорщини – заступник командира 5-го гвардійського танкового корпусу 6-ї гвардійської танкової армії 2-го Українського фронту. Загинув у бою біля м. Комарно (тепер Словацька Республіка).

Музей Печерського району. Особова спр. Лавриненка М. І.