Надгробок М.І.Гогічашвілі

Лариса Добрийвечір

7 листопада 2008 р. Фото М.І.Жарких.

423.1.4. Могила Гогічаїшвілі М. І. (іст.).

Праворуч від головного входу, тринадцята у ряді.

Гогічаїшвілі Микола Іванович [7.05.1903, с. Нігвзіані (тепер Ланчхутський р-н, Грузія) – 14.04.1945] – Герой Радянського Союзу (1942), старшина. Після закінчення початкової школи працював в колгоспі трактористом. У Червоній армії з 1941. Учасник Великої Вітчизняної війни з серпня 1942, служив у 873-му стрілецькому полку 276-ї стрілецької дивізії (Закавказький фронт).

Брав участь у боях на Північному Кавказі, Кубані, в Україні, Польщі, Східній Пруссії, Німеччині.

У листопаді 1942 під час бою у районі с. Нова Саніба (Пригородний р-н, тепер Північна Осетія) рядовий М. Гогічаїшвілі першим кинувся в атаку і повів за собою підрозділ. Особисто знищив 15 нацистів. Загинув під Берліном. Нагороджений орденом Леніна, Вітчизняної війни 1-го ступеня, Слави 2-го та 3-го ступеня. Спочатку був похований на Аскольдовій могилі, 1957 прах перенесено до Парку Вічної Слави.

Література:

Національний музей історії Великої Вітчизняної війни, спр. 264; Герои Советского Союза. – М., 1987. – Т. 1; Военно-исторический журнал. – 1979. – № 5.