2003 р. Звід пам’яток історії і культури України

Галина Скляренко

329.1. Пам’ятний знак дітям, розстріляним 1941 у Бабиному Яру, 2001 (мист.).

Вул. О. Теліги. У Сирецькому парку, поряд з павільйоном – входом до станції метро «Дорогожичі».

Автори – ск. В. Медведєв, архітектори Р. Кухаренко, Ю. Мельничук. Розміри: вис. скульптурної композиції – 1,6 м; вис. подіума – 0,1 м, діам. – 4,0 м; вис. постаменту – 0,7 м, діам. – 1,6 м.

Споруджений в пам’ять трагічних подій осені 1941, коли під час нацистської окупації Києва у Бабиному Яру були розстріляні тисячі киян, серед яких були і діти.

Трифігурна бронзова композиція на круглому в плані постаменті з полірованого червоного граніту, з якого вирубано сегмент. Невисокий скошений круглий подіум виконано з сірого граніту. Скульптура символізує світ дитинства, жорстоко знищеного війною.

Пам’ять про загиблих дітей увічнена алегоричним зображенням трьох зламаних дитячих іграшок – ляльок, що розміщені спинами одна до одної, обличчям – до глядача. Дівчинка у довгій спідничці стоїть з опущеними та розведеними у різні боки руками і трохи закиненою догори головою. Хлопчик з ярмулкою на потилиці сидить, піднявши руки вгору, його голова повернена вбік. Їхні пози обумовлені порушенням конструктивних з’єднувальних елементів, що підкреслено пластичними засобами. Ганчіркова лялька-петрушка у характерному клоунському вбранні та довгому ковпаку сидить, низько похиливши голівку.

Гладенька обробка бронзи з ретельним відтворенням деталей фігур та одягу, загальна композиція пам’ятника, що розгортається по колу, та невеликі розміри передбачають можливість його кругового огляду зблизька, надають композиції камерного характеру. По периметру подіума з боку станції метро викарбувано присвятний напис, з іншого боку – прізвища авторів.