2011 р. Продавати землю Бабиного Яру – злочин!

Дата: 12.05.2011

В основі скандалу з можливим будівництвом у Бабиному Яру готельно-розважального комплексу замість меморіалу пам’яті киянам, що загинули на цьому священному місці в роки війни, лежить з’ясування права власності на землі та споруди між певними організаціями. Таку думку висловив голова постійної комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець.

„Я глибоко переконаний, що земля і усі споруди на усіх меморіалах країни повинні належати державі, а не приватним організаціям чи забудовникам. Оскільки ці місця – святиня для усього українського народу. Для нас всі місця слави і горя є непересічною цінністю і тому дивує сам факт того, що земля Бабиного Яру чи певні споруди, що входять чи можуть увійти до меморіального комплексу, були комусь продані. Уявіть собі, що хтось продасть територію Києво-Печерської Лаври, чи могилу Тараса Шевченка, чи територію пам’ятника Слави на схилах Дніпра в Києві, чи меморіал під Крутами», – обурений О. Бригинець.

Депутат переконаний, що всі рішення про продаж меморіальних місць в тому числі земель чи споруд Бабиного Яру, а також продаж будь-яких об’єктів на таких місцях, повинні бути скасовані. Все майно має бути вилучене чи викуплене у власників в інтересах держави і увійти до меморіального комплексу, відповідальність за який нестиме виключно держава.

О. Бригинець пояснив, що українське законодавство передбачає вилучення певних об’єктів з приватної власності у муніципальну чи державну у випадках, коли в цьому є нагальна громадська потреба. В даному випадку така необхідність існує – з метою припинення будь-яких комерційних і ганебних дій на землі Бабиного Яру.

„Такі меморіали, як і усі національні пам’ятки повинні бути захищені державою і знаходитися в загальнонародній власності, що не допустить будівництва на таких територіях готелів, розважальних центрів, ринків, магазинів, тощо. А участь в керівництві, роботу в наглядових чи громадських радах таких меморіалів повинні взяти на себе представники громад і організацій, які відчувають себе причетними до трагічних подій, що їм присвячено меморіал. Якщо говорити конкретно про Бабин Яр, поза всяким сумнівом, ні в якому випадку не можна допустити на цьому священному місці будівництва розважальних чи інших споруд, які зачіпали б почуття нащадків загиблих», – наголосив О. Бригинець.

Нагадаємо, землю в Бабиному Яру ще п’ять років тому виділили благодійному фонду “Бабин Яр”, який відстоює свої права на територію. Але ділянку якимось чином кілька разів перепродавали. Тепер на ній, як заявляє благодійний фонд „Бабин Яр”, збираються побудувати готельно-розважальний комплекс. Це вже не перша спроба побудувати в цьому місці готель: восени 2010 року Київрада включила до „Схеми розміщення готелів” ділянку в Бабиному Яру.

Завдяки широкому розголосу і особистим зверненням – в тому числі і О. Бригинця – до мера Л. Черновецького з вимогою накласти на це рішення вето, будівництво готелю в меморіальному місці вдалося скасувати. В лютому 2011 року Кабінет Міністрів передав Національний історико-меморіальний заповідник “Бабин Яр” (Київ) в управління Міністерства культури.