Гліб Юхимець

329.4. Пам’ятник загиблим у Бабиному Яру, 1976 (мист.).

У Сирецькому парку, домінує у навколишньому просторі, є композиційним центром ландшафтно-меморіального комплексу. До нього ведуть чотири алеї, які поблизу монумента (з боку вул. Дорогожицької) зливаються в одну широку алею.

Автори – скульптори О. Вітрик, Б. Лисенко, М. Лисенко, В. Сухенко, архітектори М. Іванченко, В. Іванченков, А. Ігнащенко. Вис. пам’ятника – 14,0 м.

Бронзову десятифігурну композицію встановлено на постаменті у вигляді пологих сходів, які звужуються догори.

В основі композиції – відображення реальних історичних подій – розстрілу мирних громадян і військовополонених. Зображені постаті ніби нависають над урвищем – умовним яром.

В центрі, з боку чолової частини монумента – скульптури підпільника, солдата і моряка, об’єднані в монолітну групу. Їхні руки з’єдналися в жесті урочистої клятви, уособлюючи незламну силу духу, прагнення боротися до кінця. Ліворуч від них – постаті старої жінки, яку кремезним тілом закриває матрос, і дівчини, яка опустилася на коліна, заломивши у відчаї руки за голову.

З тильного боку зображено дівчину, яка голосить над мертвим тілом дідуся, і військовополоненого, ураженого кулею. Нижче – смертельно поранений юнак, який у передсмертних судомах опустився на коліна. Трагічний пафос цих постатей посилюється тим, що вони розміщені ніби на брилах оплавлених каменів. Завершує композицію піднесена над рештою її фігур скульптура жінки зі зв’язаними за спиною руками, яка з неймовірним зусиллям нахилилася над дитиною і намагається годувати її груддю. Цей скульптурний образ є кульмінацією всієї композиції – він символізує перемогу життя над смертю.

На сходах вміщено горизонтальну бронзову плиту з анотаційним написом. Складна побудова пам’ятника розрахована на круговий огляд.

Література:

Брилліантова Л. Нові монументи // Образотворче мистецтво. – 1976. – № 6; В памяти народной / Под. ред. П. Т. Тронько. – К., 1985; Пам’ятники і монументи України. 1811–1982: Альбом / Авт.-упоряд. Д. Г. Янко. – К., 1982; Пам’ятники Києва: Фотоальбом. – К., 1982.