2012 р. За нівечення пам’ятки архітектури доведеться відповідати за законом

Маємо обнадійливий прецедент у пам’яткоохоронній сфері: днями Київська прокуратура порушила кримінальну справу за фактом зведення незаконної надбудови на пам’ятці архітектури – прибутковому будинку родини Ханенків по вул. Терещенківській, 13 у Києві.

Будинок прибутковий (сучасне призначення – будинок житловий) по вул. Терещенківській, 13 рішенням виконавчого комітету Київської міськради народних депутатів від 22.11.82 р. № 1804 був взятий на облік як пам’ятка архітектури та містобудування. Відповідно до наказу Міністерства культури і туризму України від 07.11.08 р. № 1285/0/16-08, будинок занесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією місцевого значення. Будівля розташовується у Центральному історичному ареалі міста Києва та належить до зони регулювання забудови 1 категорії, в якій повністю зберігається планувальна структура та забудова, що історично склалася.

Під час погодження науково-проектної документації щодо проведення робіт на вказаній пам’ятці грубо порушені положення Державних будівельних норм, процедура підготовки відповідної науково-проектної документації, а також режими використання пам’яток, оскільки пам’ятки, їхні частини, пов’язане з ними рухоме та нерухоме майно забороняється змінювати у будь-який спосіб. Законодавством взагалі не передбачені роботи з будівництва, надбудови, добудови та реконструкції по відношенню до пам’яток культурної спадщини.

Натомість, під виглядом ремонту будинку та його реставрації посадові особи Державної служби з питань охорони культурної спадщини та Головного управління охорони культурної спадщини виконавчого органу Київської міської ради (КМДА), у 2008 році погодили проект, яким фактично були передбачено не ремонтні та реставраційні роботи, а реконструкція з надбудовою двох поверхів, збільшення геометричних розмірів пам’ятки, пристосування горища у житлові приміщення.

Жодних інших обов’язкових дозволів та погоджень забудовник не отримував. На науково-методичній раді Міністерства культури і туризму з питань охорони культурної спадщини вказаний проект не розглядався, відповідно не був він на розгляді й консультативної ради з питань охорони культурної спадщини Київської міськдержадміністрації. У забудовника взагалі відсутнє погодження місцевого спеціально уповноваженого органу містобудування та архітектури, без якого будь-які будівельні роботи проводити заборонено. Таким чином, при перебудові історичного будинка по вул. Терещенківській, 13 (у 2010 році) мало місце повне ігнорування не лише пам’яткоохоронного законодавства, але й загальних містобудівних правил, тобто згадана надбудова зведена самочинно та є незаконною.

Правову оцінку цьому свавіллю дали у Прокуратурі м. Києва: після перевірки законності перебудови пам’ятки на вул. Терещенківській, 13 та встановлення факту кардинальної зміни її вигляду та характеристик, що призвело до спотворення містобудівного ансамблю центрального історичного ареалу Києва та втрати пам’яткою автентичності, порушено кримінальну справу.

Тривають перевірки й інших подібних випадків у зоні регулювання забудови 1 категорії.

Історична довідка

Будинок прибутковий по вул. Терещенківській, 13 було зведено у 1913-14 рр. за проектом архітектора П. С. Андрєєва на придбаній Б. Ханенком у О. Терещенко земельній ділянці (на місці триповерхового будинка, що входив до складу садиби Терещенків).

Це був кам’яний житловий будинок у 6 1/2 поверхи, частково з мезонинами, влаштованими при чорних сходах. У всіх квартирах були влаштовані ванні кімнати, паркетні підлоги, проведене електричне освітлення та централізоване опалення. Парадні сходи – 2 з мармуру та 4 з граніту. Художнє оздоблення: фасади оштукатурені, з вставками натурального та штучного каміння і з використанням великої кількості декоративних елементів (ліпні та барельєфні зображення на рівні третього та шостого поверхів). У підвальному поверсі будинку було 9 квартир, на 1 поверсі – 6 квартир та 2 гаража, на 2-6 поверхах по 6 квартир.

За задумом власників, зазначений будинок мав приносити кошти для поповнення колекції та розвитку музею (більша частина приміщень здавалася у найм різниим організаціям та приватним особам). Крім того, в ньому розаташовувалася головна контора музею.

Під час Великої Вітчизняної війни будинок постраждав від бомбардувань та пожеж, тому у 1946-47 рр. його було реконструйовано та переплановано за проектом архітектора Є. Яхненко, при цьому дворові фасади зберегли первісне оздоблення. В будинку збереглися аутентичні інтер’єри сходових клітин, барельєфи, настінні рельєфні композиції та ліпний рослинний орнамент, первісне заповнення віконних та дверних отворів вестибюлю і першого поверху, поруччя та малюнок грат, карнизні тяги тощо.

Суттєва деталь: висотність зазначеного будинка мала визначальну роль при архітектурному вирішенні пам’ятника Тарасові Шевченку (на етапі його проектування), оскільки будівля по вул. Терещенківській, 13 є архітектруною домінантою кварталу історичної забудови, на тлі якого було встановлено пам’ятник Кобзарю. Після збільшення кількості поверхів будинка, розташованого безпосередньо позаду пам’ятника, змінилися й відносні пропорції самого монумента, тобто спотворилося його візуальне сприйняття у оточуючому ансамблі.