Михайло Кальницький, Лариса Федорова

518.4. Житловий будинок 1879, в якому проживав Драгомиров А. М. (іст.).

Вул. Терещенківська, 21. На червоній лінії забудови вулиці.

Зведений за проектом арх. П. Спарро на замовлення власника ділянки, сина купця Д. Лазарєва. Первісно споруджено триповерхову з підвалом секцію, до якої прилучався чотириповерховий баштоподібний об’єм. У радянський час триповерхову секцію надбудовано одним поверхом, що значною мірою спростило архітектурне вирішення споруди.

Будинок чотириповерховий, цегляний, побілений, у плані Т-подібний, на правому фланзі – проїзд у двір (тепер приміщення крамниці).

У кін. 1917 – на поч. 1918 у семикімнатній квартирі № 3 на другому поверсі будинку проживав Драгомиров Абрам Михайлович (1868 – 1955) – військовий, політичний діяч, генерал від кавалерії (з 1916), син відомого російського військового і державного діяча, Київського, Подільського і Волинського генерал-губернатора у 1898 – 1903 М. Драгомирова. В квітні – травні 1917 – головнокомандувач армій Південного фронту, звільнений у відставку за опір політиці демократизації армії Тимчасового уряду.

Під час перебування в Києві разом з А. Савенком, В. Шульгіним та іншими відомими політичними діячами входив до позапартійного блоку російських виборців, від якого вони висувалися кандидатами по Київському виборчому округу на виборах до Всеросійських установчих зборів в листопаді 1917 (не обрані). 1918 допомагав генералу М. Алексеєву у формуванні Добровольчої армії, помічник головнокомандувача, голова Особливої наради при ньому. В 1919 – головнокомандувач Київської області і командувач групи військ київського напряму Збройних сил півдня Росії. Емігрував.

Тепер частину приміщень першого поверху займає аптека.

Література:

ДАК, ф. 163, оп. 6, спр. 314; оп. 41, спр. 1508, 1749, 1758; Киевская Окружная по делам о выборах в Учредительное Собрание Комиссия, на осн. ст. 52 Полож. о выбор., объявляет для всеобщего обозрения нижеследующие списки кандидатов в Учредительное Собрание по Киевскому избирательному округу: [Листівка]. – К., 1917; Рутыч Н. Биографический справочник высших чинов Добровольческой армии и Вооруженных Сил Юга России (материалы к истории Белого движения). – М., 1997; Федорченко В. И. Императорский дом. Выдающиеся сановники: Энциклопедия биографий. – Красноярск; М., 2000. – Т. І.