Елла Піскова

518.5. Житловий будинок кін. 1950-х рр., в якому проживав Лебедєв С. І. (іст.).

Вул. Терещенківська, 7. На червоній лінії забудови. Чотириповерховий, цегляний.

1959 – 89 у квартирі № 7 на четвертому поверсі проживав Лебедєв Сергій Іванович (1902 – 89) – фізіолог рослин, акад. УАСГН (з 1957), заслужений діяч науки УРСР (з 1973), ректор Одеського університету (1953 – 59). У роки проживання в цьому будинку – віце-президент УАСГН (1959 – 62), ректор (1959 – 62), завідувач кафедри фізіології та біохімії рослин, керівник лабораторії фотосинтезу (1962 – 85) Української сільськогосподарської академії (тепер Національний аграрний університет).

Член правління (з 1948), голова секції біологічних наук (з 1962) Республіканського товариства «Знання». Учасник 7-го Міжнародного біохімічного конгресу в Японії (1967), багатьох з’їздів, конференцій, симпозіумів.

Досліджував проблеми підвищення продуктивності фотосинтезу сільськогосподарських культур, структурної та біохімічної організації хлоропластів, пігментної системи. Переможець Всесоюзного конкурсу на кращий твір науково-популярної літератури, де була представлена його робота «Унікальний процес на Землі» (1968). Підготовлений ним підручник «Фізіологія рослин», що неодноразово перевидавався, був нагороджений дипломом пошани ВДНГ СРСР (1979).

1944 – 50 мешкав на вул. Л. Толстого, 11, квартира № 17, 1950 – 53 – на вул. Хрещатик, 15, квартира № 101.

Література:

Діденко В. В. Нарис історії Національного аграрного університету. – К., 1998; Литвиненко Л. Наш ювіляр // За сільськогосподарські кадри. – 1972. – 24 берез.; Сергей Иванович Лебедев (К 70-летию со дня рождения) // Физиология и биохимия культурних растений. – 1972. – Вып. 4.