2007 р. Філарет просить повернути церкві будинок на Трьохсвятительській

Дата: 19.07.2007

Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет просить Київську міську раду передати приміщення по вулиці Трьохсвятительській, 4-б церкві, а не комунальній телекомпанії “Київ”. Про це йдеться в листі Філарета.

Філарет сказав, що будинок на Трьохсвятительській було побудовано для прийняття прочан у XIX ст. на землі, що належить Михайлівському монастирю, за рахунок монастиря.

Патріарх зазначив, що неодноразово звертався до Президента та мера Києва із проханням повернути церкві цей будинок комунальної власності, закинутий з 2003 року.

“У зв’язку із цим звертаюся до Вас, шановні депутати, з наполегливим проханням скасувати прийняте 12 липня…рішення і дієво посприяти відновленню історичної справедливості – повернути монастирський корпус на Трьохсвятительській, 4-Б у Києві церкві”, – сказано в листі.

Філарет сподівається, що рішення Київради про переселення ТРК “Київ” із Хрещатика, 5-в на Трьохсвятительську стало наслідком не злого наміру депутатів, а недостатньої інформованості про історичне минуле будинку.

При цьому патріарх упевнений, що це рішення порушує принцип рівності конфесій, оскільки Київрада не передала УПЦ (КП) одне порожнє приміщення, хоча раніше передала у користування монастирю Московського патріархату кілька корпусів у Києво-Печерській Лаврі, які, за словами Філарета, той насильно захопив.

Крім листа до депутатів, Філарет також звернувся з листами до Президента Віктора Ющенка, прем’єр-міністра Віктора Януковича і мера Києва Леоніда Черновецького.

12 липня Київрада дозволила компанії “Грааль” знести нежилий будинок по вулиці Хрещатик, 5-в після відселення з нього комунальної телекомпанії “Київ” у приміщення по вулиці Трьохсвятительській, 4-Б.

Цим же рішенням Киїрада надала телекомпанії “Київ” приміщення на Трьохвятительській площею 1,067 тис. кв. м і встановила орендну плату за нього на рівні витрат на утримання.

У травні 2003 Київміськадміністрація визнала “Грааль” переможцем інвестиційного конкурсу на реконструкцію Європейської площі з будівництвом 130-метрового готельного комплексу по вулиці Хрещатик, 5 і багатофункціонального комплексу в підземному просторі від Майдану Незалежності до стадіону імені Лобановського.

“Грааль” почала реконструкцію площі в столиці в грудні 2003.

Джерело: “Київський портал”