2008 р. Монастирське приміщення у центрі Києва повертається у користування УПЦ КП

Дата: 18.09.2008

На сесії Київміськради 18 вересня прийнято рішення про передачу монастирського приміщення на вул. Трьохсвятительській, 4-Б у безстрокове і безоплатне користування УПЦ КП. «Це результат майже п’ятирічного клопотання Церкви», – повідомив кореспондентці РІСУ Світлані Ярошенко владика Євстратій (Зоря), єпископ Васильківський, вікарій Київської єпархії УПЦ КП.

Повернена будівля – це монастирська странноприїмниця – приміщення для прийому паломників, яку за кошти Михайлівського монастиря і на монастирській землі було зведено в другій половині XIX ст. Будівля має п’ять поверхів загальною площею 2,2 тис. кв. м. За радянських часів будівлю у церкви відібрали.

«Коли вийшов Указ Президента про повернення церковного майна, ми звертались і до депутатів міської ради, і до депутатів Верховної Ради, і до Президента. – розповідає владика Євстратій. – І справедливість нарешті восторжествувала. Ми дякуємо депутатам міської ради, що вони майже одностайно проголосували за це рішення».

У колишньому приміщенні страноприємниці планують розмістити синодальні відділи церкви, частину гуртожитку для студентів духовної академії, можливо, деякі академічні кафедри та службові квартири для викладачів.

Довідка РІСУ: УПЦ КП, починаючи з 2003 р., неодноразово зверталася до Олександра Омельченка і Леоніда Черновецького з проханням повернути церкві корпус странноприїмниці Михайлівського Золотоверхого монастиря за адресою вул. Трьохсвятительська 4-Б.

Своє прохання УПЦ КП мотивувала тим, що цей корпус (як і сусідні з ним) був збудований на землях Михайлівського монастиря і за його кошти для прийняття численних паломників. З 2004 р. п’ятиповерховий корпус залишався майже порожнім. Не зважаючи на це, а також на указ Президента України від 2002 р. про повернення релігійного майна, яке використовується не за призначенням, міська влада не повертала церкві будівлю.

У червні 2006 р., після отримання інформації про можливий продаж вказаної будівлі, студенти духовної семінарії та монахи Михайлівського монастиря увійшли до неї з метою не допустити цього. Управління комунальної власності м. Києва подало до суду позов з вимогою звільнити приміщення. Цей позов був розглянутий і задоволений без відома представників церкви.

Судовиконавці, міліція та працівники управління майна вигнали студентів і монахів з колишнього монастирського корпусу. Приблизно у той же час на адресу Київського міського голови Л. Черновецького надійшов лист від Президента України Віктора Ющенка з проханням знайти можливість позитивного вирішення питання про передачу приміщення монастирської странноприємниці церкві. У відповідь на це Київський міський голова пообіцяв, що згадане приміщення не буде приватизоване.

Влітку 2007 р. стало відомо про план перенести з будинку на Хрещатику в приміщення на Трьохсвятительській студію ТРК „Київ”. Київська міська рада 12 липня 2007 р прийняла рішення про надання дозволу компанії „Грааль” знести нежилий будинок по вулиці Хрещатик, 5-В після відселення з нього комунальної телекомпанії „Київ” у приміщення по вулиці Трьохсвятительскій, 4-Б. В УПЦ КП такий крок міської влади розцінили, як цілеспрямоване ігнорування потреб Київського Патріархату.

В УПЦ КП прийняли рішення направити на адресу Президента, Прем’єр-міністра, Київського міського голови та депутатів Київради листи з протестами проти рішення міськради щодо долі будинку на Трьохсвятительській. УПЦ КП була готова також до організації публічних протестів під стінами міськради та Секретаріату Президента.

Рішення Київради від 18 вересня 2008 року щодо повернення УПЦ КП монастирського приміщення на вул. Трьохсвятительській стало результатом п’ятирічного клопотання церкви.

Джерело: РІСУ