2009 р. Гоголіана в архівних зібраннях

Дата: 31.03.2009

Документ дослівно. “Спільна українсько-російська документально-книжкова виставка “Гоголіана в архівних зібраннях. До 200-річчя від дня народження М. Гоголя (1809-2009)”

Прес-реліз Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України

31 березня о 15.00 у рамках Плану заходів з відзначення 200-річчя від дня народження М. В. Гоголя у приміщенні Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України (ІІ поверх, вул. Володимирська, 22а, м. Київ) буде відкрито спільну українсько-російську документально-книжкову виставку з нагоди 200-річчя від дня народження великого російського письменника та геніального українця в царині слова “Гоголіана в архівних зібраннях. До 200-річчя від дня народження М. Гоголя (1809-2009)”.

З Україною М. Гоголя пов’язувало не тільки походження, козацькі могили, думи й пісні лірників, кобзарів, народні міфи та повір’я, але й щось вище, духовно близьке, що зробило його, сина дрібнопомісних поміщиків з Полтавщини, великим митцем слова.

Він був в усьому першим: у правдивому зображенні людських пороків, людських пристрастей і бажань, у намаганні очистити душі від соціального бруду. Фактично від М. Гоголя пішла вітчизняна поетична проза та драматургія. Він першим звернув увагу на поезію життя українського народу, нікчемність існування задля існування, велич людського духу, патріотизм, мужність, бойове побратимство, гострі соціальні конфлікти, суперечності великого міста, долю “маленької людини”, марні поривання до кращого.

В експозиції виставки будуть представлені документи Інституту рукопису Національної бібліотеки України ім. В. Вернадського, центральних та обласних державних архівів України, а також документи, надані Російським державним архівом літератури і мистецтва.

Зокрема, експонуватимуться матеріали про навчання юного Гоголя в Ніжинській гімназії Вищих наук ім. князя І. Безбородька, листування з рідними та друзями, сторінки повісті “Тарас Бульба”, роману “Мертві душі”, п’єс “Гравці”, “Театральний роз’їзд”, вшанування пам’яті М. Гоголя з нагоди 100-річчя від дня його народження (1909), ескізи декорацій та костюмів до опери М. Лисенка “Тарас Бульба” художників А. Петрицького, О. Хвостенка-Хвостова, ескізи костюмів до вистави “Ревізор” художника М. Добужинського, ілюстрації до романів “Мертві душі”, повістей “Тарас Бульба”, “Ніч перед Різдвом”, “Майська ніч”, “Вій”, “Невський проспект”, драматичних творів, світлини оперних та драматичних вистав за творами М. Гоголя тощо.

До участі у виставці запрошено віце-прем’єр-міністра України І. В. Васюника, міністра культури і туризму України В. В. Вовкуна, надзвичайного та повноважного посла Росії в Україні В. С. Чєрномирдіна, надзвичайного та повноважного посла Вірменії в Україні А. А. Хачатряна, надзвичайного та повноважного посла ФРН в Україні Г.-Ю. Гаймзьота, голову Державного комітету архівів України О. П. Гінзбург, відповідальних працівників Секретаріату Кабінету Міністрів України, міністерств та відомств України, Держкомархіву, Російського державного архіву літератури і мистецтва, державних архівних установ України, представників творчих спілок, музейних установ та інших закладів культури.

Джерело: “Архіви України”