2010 р. УПЦ (КП) за проведення богослужінь різними конфесіями в Софії

Дата: 03.07.2010

Українська православна церква (Київського патріархату) виступає за запровадження почергового проведення богослужінь двома конфесіями православної церкви в Теплій (Малій) Софії. Про це на прес-конференції в УНІАН заявив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Як зазначив ФІЛАРЕТ, УПЦ (КП) стало відомо про внесення керівництвом УПЦ (Московського патріархату) Президенту Віктору Януковичу та прем’єр-міністру Миколі Азарову пропозиції щодо відновлення в рамках підготовки до 1000-ліття собору Святої Софії богослужінь у храмі Теплої (Малої) Софії на території Національного історико-культурного заповідника “Софія Київська”.

У зв’язку з чим глава УПЦ (КП) нагадав, що вони неодноразово звертались до тодішніх Президентів України Леоніда Кравчука і Леоніда Кучми дати дозвіл УПЦ (КП) на проведення богослужінь у цьому храмі, однак отримували відмови з аргументацією недопущення міжконфесійного протистояння, оскільки тоді на це право також претендували УПЦ (МП) і Українська греко-католицька церква.

У цьому контексті, Філарет зазначив, що УПЦ (КП) й надалі виступає за відновлення молитовного та богослужбового життя у храмі Теплої Софії, але проти надання цього права тільки одній УПЦ (МП). Патріарх УПЦ (КП) вважає, що передавати цей храм для богослужінь необхідно або після подолання церковного розділення та утворення в Україні єдиної Помісної православної української церкви, або на паритетних засадах у почергове користування УПЦ (КП) та УПЦ (МП).

Джерело: УНІАН-Релігії