Каплиця св. Миколи Чудотворця

Євген Тиманович

552.1. Каплиця св. Миколи Чудотворця, 1914 (архіт.).

Укомпонована в пiвнiчно-захiдний кут огорожі церковної садиби.

Споруджено за проектом арх. А. Петренка в пам’ять участі церковної громади у зборі коштів на побудову храму св. Миколи Чудотворця в м. Барі (Італія), де покояться мощі святого.

Являє призматичний, однокамерний цегляний об’єм на квадратній (зі скошеними кутами) основі, виконаний у лицьовій цеглі (нині побіленій) у формах московсько-ярославської цегляної архітектури 17 ст. Перекриття купольне. Архітектурне вирішення фасаду симетричне, при цьому вісь західного фасаду акцентовано дверним отвором з порталом, осі інших фасадів – віконними прорізами, вписаними у прості обрамлення з півциркульними архівольтами. На рівні п’ят останніх каплицю оточує пояс з дентикул, якому вторують членування розвиненого карниза з фризом із декоративних цегляних вставок. Більш пишно розроблено портал входу, фланкований стовпцями з трапецієподібними капітелями, на які спирається півциркульний архівольт, що охоплює пласку кiлеподібну нішу.

Каплиця завершена гранчастим шатром з цибулястою позолоченою маківкою, в основі шийки якого – ряд дрібних декоративних кокошників.

Є важливою частиною архітектурного ансамбля.