Огорожа

Євген Тиманович

Огорожа

552.2. Огорожа, кін. 19 ст. (архіт.).

Оточує садибу з західної i північної сторін.

Пiвденно-захiдний відтинок огорожі включає проїжджу цегляну браму з хвіртками, прилеглу до колишнього будинку причту (вул. Воздвиженська, 1-б). Отвір брами перекрито цегляною кiлеподібною аркою, прикрашеною рельєфними зображеннями грецьких хрестів, що чергуються з квадратами.

Хвіртки (ліва закладена) перекриті лучковими перемичками з замковими каменями й акцентовані на бічних стовпцях нiшками-хрестами. Полотна воріт та хвіртки – металеві ковані.

До брами прилягає металева кована огорожа на цегляних стовпцях та високому (до 2,0 м) цоколі. Північнний бік садиби оточує цегляна підпірна стіна заввишки 3,0 м. У північно-західний кут огорожі вкомпоновано нову браму з гратчастими стулками воріт (2-а пол. 20 ст.), нині – головний вхід на територію церкви.