2011 р. Навколо трьох київських музеїв реалізується варіант “Сяйво”-2

Дата: 25.04.2011

Комісія Київради з питань культури та туризму вже кілька разів зверталась до суду з проханням відтермінувати засідання щодо виселення з приміщень за адресою Хрещатик, 48 а трьох приватних музеїв Міжнародного благодійного фонду «Духовна спадщина»: Музей платівок і музичних інструментів, Музей Хрещатика та Музей народного побуту України.

Одне із судових засідань мало відбутись цього тижня. Про це розповів голова комісії з питань культури та туризму Олександр Бригинець. «Я неодноразово звертався до ЗМІ з інформацією щодо рейдерського захоплення приміщення. Щодо нього навіть застосували відключення від комунікацій: опалення, води та електроенергії. На щастя, фізичного знищення музеїв поки вдається уникнути. Але сьогодні з’являється шанс не лише стримувати рейдерів, а й на законодавчому рівні захистити ці заклади культури», – наголосив О. Бригинець.

На думку депутата схема знищення зазначених музеїв дуже схожа на механізм захоплення магазину «Сяйво». В обох випадках йдеться про конфлікт між приватним культурним закладом та приватним бізнесом, який претендує на приміщення.

О. Бригинець пояснив, що хоча київська влада не має прямого стосування до конфлікту і заклади культури, в тому числі і приватні, захищені законом, в інтересах київської влади і киян зберегти заклади культури в самому серці столиці. «Мрію про той час, коли київська влада прийме рішення про стимулювання діяльності музеїв, галерей, театрів в центральній частині Києва, що дасть підстави власникам багатьох дорогих бутіків перепрофілювати свою діяльність з торгової на мистецьку.

Голова комісії розуміє, що сьогодні це виглядає утопією, але в багатьох європейських столицях вже створені максимально сприятливі умови для діяльності закладів культури.

«Саме тому, на мою думку київській владі доцільно зробити спеціальну комісію, яка б допомогла і юридично, і фінансово вижити єдиному музейному закладу на Хрещатику – фонду «Духовна спадщина». Якщо мені вдасться я спробую включити розгляд цього питання в порядок денний найближчої сесії, який, щоправда, вже сформований. Але, якщо терміново не втрутитися в ситуацію ми станемо свідками виселення в нікуди трьох оригінальних столичних музеїв», – переконаний О. Бригинець.

Приміщення в якому знаходяться музеї раніше слугувало для проведення літературних та музичних зустрічей на яких, зокрема, побували Т. Шевченко та Л. Українка. Музеї створені 1995 року. Музей Платівок і музичних інструментів нараховує декілька тисяч платівок від 1912 року на яких є записи промов Леніна, Дзержинского, Калініна і т.д. «Музей Хрещатика» має в своїй колекції документи, бюсти, речі відомих людей. Музей народного побуту України експонує речі різних часів: від глечиків до самоварів.

Відвідати заклади культури можна з вівторка по понеділок з 10-18 год. На жаль, поки музеї не працюють через побоювання власників приміщення, що заклади будуть захоплені в робочий час, як це відбулося рік тому із магазином «Сайво».