Ірина Абрамова

544.12. Житловий будинок, 1880 (архіт.).

Вул. Хрещатик, 48. На червоній лінії вулиці, в ряді щільної забудови кварталу. За поверховістю та декоративно-пластичною розробкою вдало узгоджується з сусідньою будівлею (вул. Хрещатик, 46), зведеною кількома роками раніше.

Споруджено на замовлення швейцарця за походженням, купця Ц. Верле (жив у Києві з кін. 1850-х рр., мав також будинки на розі вулиць Хрещатик і сучасної М. Грушевського, де тепер готель «Дніпро», та на розі вулиць Хрещатик і Трьохсвятительської).

Триповерховий на підвалі, цегляний, тинькований, у плані близький до прямокутного. Перекриття дерев’яні. Дах бляшаний. Планування односекційне, не раз змінювалось.

Композиція чолового фасаду симетрично-осьова. Центральну вісь, де розташований прямокутний отвір проїзду у двір, виділено незначним ризалітом і завершено аттиком з лучковим фронтоном і півциркульним вікном. Пластичне вирішення чолового фасаду спирається на використання мотивів неоренесансу. Його площину прорізують симетрично розташовані прямокутні вікна в обрамленні простих лиштв. На другому поверсі над вікнами вміщено сандрики у вигляді поличок, на третьому – простінки між вікнами декоровано ліпленими рослинними гірляндами.

В центральному ризаліті влаштовано балкони з ажурними металевими гратами, в малюнок яких включено ініціали домовласника – літери «Ц. В.». Розвинутий фриз декоровано дощаними тригліфами. Карниз спрощений, у вигляді полички.

Разом з іншими будинками кін. 19 ст. споруда репрезентує давню забудову Хрещатика. Будинок – зразок архітектури доби історизму в житловій забудові міста.

Тепер – офісний, з торговельними приміщеннями на першому поверсі.

ДАК, ф. 143, оп. 2, спр. 348; Ковалинський В. Кроки сторіччя // Янус – Нерухомість. – 1998. – № 2.