2008 р. “Золоті ворота” знову почали руйнуватися

Дата: 30.09.2008

Заслужений архітектор України Микола Левчук вважає, що тріщини між дерев’яними колодами пам’ятки виникли через непрофесійні дії виконавців робіт. За його словами, дерево було оброблене не так, як слідує, і колоди були не дуже щільно покладені.

У той же час автор проекту реставрації Золотих воріт Олена Барановська стверджує, що дерев’яні колоди легко можна замінити, а сам пам’ятник не руйнується. “Дерево порепалося виключно через страшну спеку, яка була в серпні”, – підкреслила вона.

Думки архітекторів про доцільність останньої реставрації Золотих воріт майже співпадають. Різниця лише в тому, що у кожного з них власне бачення того, як краще зберігати дорогоцінні руїни. Професор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Лариса Скорик раніше відзначала, що гроші, витрачені на реставрацію, краще було б витратити на консервацію руїн Золотих воріт під скляним ковпаком.

А ось архітектор В’ячеслав Пекло вважає, що реставрацію взагалі не варто було починати, а замість цього потурбуватися про збереження руїн. “Теперішня конструкція не відтворює дух того часу”, – упевнений він.

Нагадаємо, музей “Золоті ворота” був відкритий після реконструкції в кінці минулого року. Орієнтовна вартість його реставрації складає 6 млн.грн. У 2007 році на ці цілі з міського бюджету “Софії Київською” перераховано 2 млн.грн. Всього минулого року на реставрацію музею Кабмін виділив 4 млн. 153 тис.грн.

Золоті ворота – історичний в’їзд до Києва, головних, тріумфальних воріт стародавнього Києва. Свою назву отримали від Золотих воріт Константинополя, що виконували аналогічні функції. Золоті ворота були одними з трьох великих міських воріт, споруджених при Ярославі Мудрому. Будівництво воріт разом з Софійським собором згадується в літописі під 1037 роком.

В 1982, до 1500-річчя Києва, Золоті ворота були повністю реконструйовані, не дивлячись на те, що не збереглося достовірних зображень або планів того, як вони виглядали в давнину. Пам’ятник входить до складу Національного заповідника “Софія Київська”, а також в список пам’ятників ЮНЕСКО, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ

Джерело: “Газета по-українськи”