Раїса Свирида

297.3.2.5.1. Хата – с. Яснозір’я, Черкаський р-н, Черкаська обл., 1907 (архіт.).

Тридільна (хата+сіни+хата-світлиця). Стіни на дубових підвалинах, рублені з соснових пиляних брусів.

Вінці зрубу в’язані «у замки» з коротко відрізаними випусками. Навколо стін – глинобитна призьба, підведена червоною глиною. Стелі у хатах і сінях покладені з дощок на зруб та поперечні слижі, що спираються на поздовжній сволок. Зверху дошки утеплені очеретом, вальковані, знизу шпаровані й білені. Вся будівля мащена й білена зовні та всередині. Дах чотирисхилий, на кроквах, критий по латах солом’яними парками з «китицями» на роговиках. Гребінь вивершений накладним «дідухом» і кізлинами. Кожна хата освітлюється чотирма вікнами з віконницями. В обох хатах печі з традиційними плетеними коминами і «шиєю», що виводять дим у сіни під спільний димохід.

Ліва хата обладнана традиційно: покуть з образами, стіл, лави, скриня, піл, підвішена до сволока плетена з лози колиска, над полом жердка з одягом, на сінешній стіні – мисник на верхній полиці з мальованими мисками.

Права – світлиця, прибрана святково.

Великі ікони на покуті, на стінах – картина, дзеркало у кролевецьких рушниках, перед образами – святкові обрядові прикраси (різдвяні й великодні) – солом’яний павук і пташка з паперовими крильцями. Біля столу – стільці з фігурно вирізаними спинками, зроблені місцевими майстрами.

Замість традиційних полиць мисника – настінна шафа із заскленими дверцятами з фаянсовими мисками і тарілками Будянського заводу. На жердці і на скрині – святковий одяг: вишиті сорочки, плахта, хустки; біля скрині – червоні жіночі чоботи.