Костел св.Трійці

Łaszczówka – par. Trójcy Przenajświętszej

Odpust: niedziela Trójcy Przenajświętszej

Liczba mieszkańców: 1800

Adres e-mail: trinitas@laszczowka.pl

Historia parafii:

Parafia Trójcy Przenajświętszej w Łaszczówce istniała już przed r. 1700, początkowo administrowana przez duchowieństwo diecezjalne, od r. 1738 do 1781 przez Trynitarzy z Tomaszowa Lub., od r. 1783 ponownie przez księdza diecezjalnego Jana Folgierta. Do parafii należały wówczas: Łaszczówka, Jeziernia, Sznury, Ruda Wołoska, Majdan Górny, Przeorsk i Żyłka. W r. 1783 parafia Łaszczówka została przyłączona do parafii tomaszowskiej. Powtórnie erygowana, w grudniu 1992 r., przez bpa zamojsko-lubaczowskiego Jana Śrutwę. W r. 1995 oddano do użytku plebanię

Kościół parafialny w Łaszczówce, pw. Trójcy Przenajświętszej, murowany, z r. 1983, wg projektu Zygmunta Nowaka z Tomaszowa Lub.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. Kościół filialny, pw. św. Andrzeja Boboli i MB Częstochowskiej, w Przeorsku, murowany wg projektu inż. archidiec. Czesława Skrzypka z Lublina, poświęcony, 28 maja 1995 r., przez bpa zamojsko-lubaczowskiego Jana Śrutwę. O d p u s t y: 1. MB Częstochowskiej (niedziela po 26 VIII), 2. św. Andrzeja Boboli (niedziela po 16 V).

2. Kościół filialny, pw. Miłosierdzia Bożego, w Rudzie Wołoskiej, poświęcony, 15 lipca 1995 r., przez bpa zamojsko-lubaczowskiego Jana Śrutwę

C. Cmentarze:

1. Cmentarz parafialny rzymskokatolicki w Łaszczówce, o pow. 1 ha, poświęcony w r. 1993.

2. Cmentarz z I wojny światowej w Kol. Łaszczówka, nieczynny, założony w r. 1915, w kształcie prostokąta o pow. 0,1 ha, ogrodzony głębokim rowem

3. Cmentarz prawosławny, dawniej greckokatolicki w Przeorsku, nieczynny, założony w I. poł. w. XIX, w kształcie wydłużonego czworoboku o pow. 0,24 ha, bez podziału na kwatery.

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1992

małżeństw od r. 1992

zmarłych od r. 1992

Kronika parafialna od r. 1992

Lista proboszczów: ks. Józef Flis (1992 – 1996), ks. Tadeusz Sochan (1996 – 1999), ks. Jerzy Kołtun (1999-2007)

Powołania z terenu parafii: ks. Andrzej Ciapa, ks. Andrzej Niedużak, s. Lucyna Bezłada (Zgr. Sióstr Służebniczek NMP Niepokalanie Poczętej), dn Krzysztof Portka, al. Janusz Krupa, al. Krzysztof Krupa

Szkoły istniejące na terenie parafii: Szkoła Podstawowa w Łaszczówce, Szkoła Podstawowa w Przeorsku