Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Розмір зображення: 800:749 піксел

Лецовиця. Церква св. арх. Михайла, 1887 р. Світлина 1991 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 226.

Лецовиця Мукачівський район

Церква св. арх. Михайла. 1887. (УГКЦ)

У 1692 р. село було філією Брестова. Дерев’яну церкву, збудовану 1699 р., згадують у селі 1778 р. Теперішню типову муровану церкву збудовано з 1870 до 1887 p., a попередня, дерев’яна, згоріла.

За спогадами православного священика Дмитра Сидора, місце для мурованої церкви виділив зі своєї землі його прадід Михайло Сидор. Церкву збудували з каменю на вапні, склепіння та вежа – цегляні, дахи вкрили шинґлами. У 1920 р. дахи перекрили бляхою, а в 1935 бляшаним стало завершення вежі.

У 1965 р. за священика Матінка, кураторів Дмитра Сидора та Василя Русина відбулося освячення храму після спорудження хорів та малювання. Ремонт та малювання церкви проведено у 1974р., коли громаду очолювали Іван Бурч.

Останній ремонт проведено у 1997 р. за кураторів Іллі Бурча, Івана Софілканича та Юрія Станковича. У дзвіниці встановлено три дзвони. Найбільший відлив Ф. Шелтенгофер у 1913 р. стараннями М. Сидора та земляків в Америці. Найменший відлито в Пряшеві 1789 р.

Храм повернуто греко-католикам на початку 1990-х років, обслуговує громаду о. Василь Лутак.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 226.