Трьохсвятительська церква

Церкву збудовано в 1755 – 1760 рр. за проектом архітектора А.Квасова (?) на замовлення і коштом О.Розумовського над могилою його батька Г.Розума. У 1865 – 1875 рр. за проектом архітектора А.Куцевича прибудовано західний притвор з дзвіницею й розібрано західну конху. У 1974 – 1982 рр. пам’ятку відреставровано.

Мурована однобанева тетраконхова церква розташована на рівнинній місцевості в центрі села і є його головною архітектурною домінантою. Храм – суворо центричний, з однаковим вирішенням усіх фасадів. У його основі – четверик з прилеглими короткими раменами об’ємного хреста, до яких прилягають удвічі нижчі екседри. Четверик увінчується сферичною банею на циліндричному підбаннику. Декор фасадів та інтер’єру виконано в класицистичних архітектурних формах: застосовано пілястри римсько-доричного ордера, трикутні фронтони, антаблементи з тригліфними фризами. В інтер’єрі зберігся тонкий ліпний декор і рештки олійного живопису 18 – 19 ст. (у вівтарі).

Будівля мурована з цегли на вапняному розчині, потинькована й побілена. Підлога – паркетна. Дахи та бані укриті покрівельною сталлю по дерев’яних кроквах і кружалах.

Трьохсвятительська церква в Лемешах за своєю стилістикою знаменує перехід від бароко до класицизму і є найвидатнішим представником храмів тетраконхового типу в Україні.

В.В.Вечерський

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 302.