Замок. Реконструкція Б. О. Рибакова

Розмір зображення: 1766:988 піксел

Любецький замок захищав Київську землю з півночі. Він стояв на пагорбі лівого берега Дніпра і також був оточений дубовими стінами, спорудженими на глиняних валах. Стінами було укріплено і два міські посади біля замка. Під’їжджали до замка через міст, що підіймався за допомогою спеціального пристрою – «жеравця» до воріт, обабіч яких стояли дві вежі. Головною спорудою замка був князівський палац – складний комплекс дерев’яних споруд з триповерховою центральною частиною, головною залою на другому поверсі та кількома вежами. Біля палацу стояла невелика дерев’яна церква з високим дахом у вигляді намету та верхом, оббитим свинцевими листами. Далі йшов господарський двір з десятком різноманітних споруд. Між воротами, палацом, фортечною стіною та тином, що огороджував господарський двір, стояла висока чотириповерхова вежа, де, мабуть, жив комендант замка («огнищанин») (с. 144).

Любецький замок XI – XII ст. Реконструкція Б.О.Рибакова.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 147.