Церква св. Петра і Павла

Найдавніші згадки походять з 1568 р. 1 У 1688 р. збудовано нову дерев’яну церкву. 2 Акт візитації 1726 р. подає її опис: “Дерев’яна не стара. Дзвіниця на бабинці в одному зрубі. Навколо церкви опасання. Баня одна велика”. 3 В кінці XVIII на початку XIX ст. в церкві встановлено органи. 4 У 1867 та 1872-1874 рр. парафія вчинила сильний опір відлатинщенню обряду та введенню православ’я. 5 З 1875 р. – православна. Існувала після вибудовання нової церкви до першої світової війни як її філія. 6 Знищена у 1928 р. 7 В місцевому костелі св. ап. Петра і Павла, збудованому у 1907 р., зберігається ікона “Тайна вечеря” середини XIX ст. з цієї церкви. 8

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Maliszewski М., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

3. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780, a. 290.

4. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

5. Pruszkowski J. Martyrologium czyli męczeństwo Unji Swientej na Podlasiu. Lublin, 1921. – S. 136-139.

6. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 586.

7. Siwicki M. Dzieje konfliktów Polsko-Ukraińskich. Warszawa, 1992. T. l. – S. 134.